20.4.06

AINO: Malilainen tee


Maanantaina 10.4.2006

Aiemmin helteen pehmentämänä väitin, etten olisi juonut pitkiin aikoihin täällä teetä. Ei pidä paikkaansa alkuunkaan! Täällähän tulee juotua teetä yhtenään, mutta konsepti vain on toinen kuin Suomessa.

Teetä on kutsuttu Malin kansalliseksi huumeeksikin. Sitä juodaan alinomaa, havaintojeni mukaan hyvin erilaisissa tilanteissa: toivottamaan vieras tervetulleeksi, illanistujaisten ratoksi, iltapäivän paahteen lievikkeeksi.

Kerran esimerkiksi minulle tarjottiin teetä auton ikkunasta sisään. Malilainen tuttava bongasi autosta kadun varrella istuksivan serkkunsa ja pysähtyi hetkeksi juttelemaan avoimesta ikkunasta. Muitta mutkitta serkku ojensi meille autoon teelasilliset.

Teen keitto tuntuu olevan pääasiassa miesten puuhaa, ja siihen suhtaudutaan aivan erityisellä hartaudella. Voisi puhua jonkinlaisesta teeseremoniasta, joka alkaa hiilien valmistelusta ja päätyy astioiden pesemiseen. Olennainen osa on teen loputon kaatelu kannusta laseihin ja takaisin, aina mahdollisimman korkeassa kaaressa.

Valmis tee tarjoillaan pienistä snapsilasin tyylisistä laseista. Se kuuluu juoda nopeasti, sillä laseja on yleensä vain kaksi joista juodaan vuorotellen.

Malilainen tee on äärimmäisen vahvaa ja runsaasti sokeroitua, siis erinomaisen hyvää. Koska samoista teelehdistä tehdään usea annos, ensimmäinen satsi on tujuin ja seuraavat lievenevät aste asteelta. Ensimmäisen satsin on kuulemma määrä olla karvasta kuin kuolema, toisen hyvää kuin elämä ja kolmannen makeaa kuin rakkaus.

Teetä viljellään Etelä-Malissa jonkin verran, mutta paljon tunnutaan juovan myös kiinalaista tuontiteetä.

0 Kommentit:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home