10.4.06

AINO: Observoimme urbaania elämäntapaa


Lauantaina 8.4.2006

Illansuun pehmeä valo lepää Sokorodjin kaupunginosan yllä, kun vaellamme mutkittelevia katuja kohti bamakolaisuuden olemusta.

Kadut hehkuvat hiekanpunaisina paitsi siellä missä lojuu tuhkakasoja roskienpolton jäljiltä. Talot on rakennettu vieri viereen, useimmat ovat punertavia ja yksikerroksisia, jotkut keskeneräisiä. Autoja ei juuri näy, motskareitakin vähän, pääosin asuinalueen kadut ovat värikkäiden jalankulkijoiden valtakuntaa.

Promenadi kaupungilla

Olemme jalkautuneet Sokorodjiin kaupunkikävelylle. Abdine ja Seydou ovat luvanneet esitellä Heidille ja minulle kotikulmiaan, vaikkeivät selvästikään aivan hahmota, miksi meitä niin tavattomasti kiinnostaa tuiki tavallinen katuvilinä ja ihmisten olikkeet.

Kulku keskeytyy tämän tästä, kun pojat pysähtelevät juttelemaan tuttaville, joita tuntuu päivystävän joka kadunkulmassa. Harvoin tosin saamme tolkkua siitä, onko meille esitelty hahmo ystävä vai sukulainen, sillä täkäläisillä on harhauttava tapa kutsua ystäviä milloin isoveljeksi, milloin äidiksi, milloin vaimoksi.

Katutila haltuun

Sukulaisia tai ei, useimmat kadulla oleilijat eivät näytä olevan matkalla mihinkään. Tuolla nuori nainen huuhtoo takamus pystyssä metallivatia. Tässä pikkupoika tasapainottelee päänsä päällä hedelmänkuoresta tehtyä astiaa. Tuossa pikku seurue istuksii juttelemassa, teetä keittämässä ja letittämässä toistensa tukkaa.

Bamakolaisen kadun pääpointtina ei olekaan toimia väylänä paikasta A paikkaan B. Katu on myös kodin jatke, jota käytetään sosiaaliseen hengailuun, työntekoon ja leikkimiseen. Miksi pitäisi kyyhöttää kotona piilossa, kun voi tuoda maton tai tuolin ulos kadulle ja istuskella siinä tarkkailemassa meininkiä ja tapaamassa tuttuja?

Tulisija ja telkkari

Joidenkin talojen ovet ovat auki. Niiden takaa avautuu sisäpihoja, jotka ovat yhtä kansoitettuja kuin kadut. Lapsia kiehnää liutoina joka paikassa, naiset hämmentelevät puuliedellä ruokaa, miehet katsovat yhdessä televisiota. Vanha rouva punnertaa makuualustaltaan ylös ja alkaa peseytyä iltarukousta varten. Kunkin sisäpihan piirissä näkyy asuvan kolme neljä ydinperhettä, jotka usein kuuluvat samaan suurperheeseen.

Sisäpihoilta pääsee sisään huoneisiin. Meidät uteliaat kutsutaan ystävällisesti sisälle Abdinen ja Seydoun sukulaisten koteihin, missä silmittelemme olohuoneiden tuttuja komponentteja: sohvia, hyllyjä ja televisioita. Hyllyissä näkyy kaikenlaista kampetta, valokuvia, kynttilöitä, kodin elektroniikkaa. Seydoun veljen olohuoneessa hyllyn päälle on kasattu koristeeksi vaikuttava kokoelma kattiloita, yksi kasa aina kutakin väriä.

Abdinen sisaren kotona kiipeämme talon toiseen kerrokseen, joka osoittautuukin kattoterassiksi. Sellainen on tarkemmin katsoen useimmissa taloissa. Kuivan kauden kuumuudessa terrassia käytetään yhteisenä makuuhuoneena, koska siellä voi nukkua viileässä, turvassa ja rauhassa kotieläimiltä.

Kylästä kaupunkiin

Mielenkiintoisesti sokorodjilaisten elämässä näkyy sekä savimajakylistä että omasta kokemuspiiristä tuttuja piirteitä.

Ilmeisesti monet pyrkivät kaupungissakin järjestämään elämänsä samaan tyyliin kuin kylissä: asutaan suurperheen kanssa tai ainakin sitä lähellä, laitetaan ruoat samalla tavoin ydinperheittäin, jaetaan miesten ja naisten työt tiukasti erikseen.

Monet kaupunkilaissisäpihat näyttävätkin kovasti samoilta kuin kylien pihapiirit: pyykit kuivuvat narulla, taloustarpeita lojuu maassa ja olkikatoksen päällä, ruokapatoja porisee eri puolilla muutama erikseen. Moniaalla liikuskelee lampaita ja kanoja, toisinaan lehmiäkin.

Kaasukeittimet, sähkövalo, kamerakännykät ja CD:t taas kielivät, että nyt ollaan kylistä kaukana. Kaupunkilaisista monet käyvät palkkatöissä ja ovat hyvää vauhtia kouliintumassa kunnon kuluttajiksi.

Tosin jotkin kulttuuriset seikat saattavat vaikuttaa täkäläisten kulutustottumuksiin hillitsevästi. Abdine kertoi haluavansa ostaa auton, mutta asiaa täytyy kuulemma perusteellisesti harkita, eikä vain hinnan kantilta. Jos näet auto on, kaikki sukulaiset alkavat pitää Abdinea rikkaana ja alkavat pyytää paitsi kyytejä myös rahaa.

(P.S. Tähän juttuun on olemassa liuta kuvia, mutta kone ei taaskaan suostu lataamaan niitä sivuille. Myöhemmin siis.)

0 Kommentit:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home