1.4.06

HEIDI: Prätkällä pääsee


Viiden aikaan illalla Bamakon teilla velloo ruuhka. Keskustasta pois pyrkivat autot, moottoripyorat ja polkupyorat ahtautuvat Nigerjoen ylittavalle kapealle sillalle. Ilma on harmaana karysta ja hiekkapolysta. Hetken verran pakokaasujen seassa vaellettuani alkaa keuhkojani pistaa inhottavasti. Monilla moottoripyorailijoilla nayttaa olevan suun edessa kankainen suojus hengittamista helpottamassa.

Seydou Samake kurvaa sinisella Yamaha-moottoripyorallaan kotimme eteen. Han haluaa taluttaa pyoran turvaan pihallemme, silla pratkat ovat kuulemma nyt niin kuumaa kamaa etta niista saatetaan parkissa varastaa osia varaosamarkkinoiden loputtomaan tarpeeseen.

Moottoripyorat nayttavat vallanneen Bamakon kadut. Tama on tapahtunut sen jalkeen kun viimeksi olin taalla kolme vuotta sitten.

Seydou hankki kaytetyn pyoransa viime vuoden lopulla. Han saasti pienesta toimistotyolaisen palkastaan vuoden verran ja sai kuin saikin tarvittavat rahat, n. 250 euroa kasaan. Kiinasta tuodut, paikan paalla osista koottavat moottoripyorapaketit ovat mullistaneet malilaisten liikkumismahdollisuudet. Yamaha-pyoria on parin kolmen vuoden ajan tuotu maahan ja myyty niin halpaan hintaan, etta valtaosalla keskiluokasta on yht’akkia ollut mahdollisuus hankkia perheelleen vahintaan yksi moottoripyora.

Auto on malilaisesta nakokulmasta lahes mahdoton taloudellinen tavoite. Liikkumista Bamakossa helpottavat vikkelat vihreat pikkubussit, sotramat, mutta niiden reitit eivat kuitenkaan ulotu kaikkialle. Seydounkin oli aiemmin vaikea kulkea toihin kaupungin toiselle laidalle. Polkupyora oli ahkerassa kaytossa, mutta lihasvoimin ankarassa helteessa eteneminen ei oikein napannut Seydoua.

Nyt Seydou uhkuu tyytyvaisyytta. Han voi autella kavereitaan lainaamalla heille pyoraa silloin talloin ja tytotkin kuulemma tykkaavat moottoripyorapojista. Matkat kaupungista kotikylaan onnistuvat milloin vain, ja takapakkarilla voi kuljettaa vaikka sairasta aitia laakariin.

Kylaan vie kuoppainen polku, jonka kulkeminen moottoripyoralla on paljon sujuvampaa ja mukavampaa kuin heittelehtivassa ja kompelossa autossa. Myos Seydoun perhe on mielissaan, silla moottoripyoran omistamien kertoo, etta poika on menestynyt ja etta han on vakaasti matkalla kohti korkeampaa elintasoa.

Ajokortti-, kypara- tai rekisterikilpivaateilla ei malilaisia motoristeja talla hetkella kiusata. Niinpa kuka tahansa voi milloin tahansa hypata pyoran selkaan ja puikkelehtia autojonojen valissa napparasti eteenpain. Teilla saa kuulemma pysytella tarkkana kuin porkkana, ja onnettomuuksia tapahtuu usein.

Bamakon ilmanlaatu on huonontunut merkittavasti motskaribuumin myota. Moottoripyoriin tankataan usein palooljylla jatkettua bensaa, joka palaa huonosti, rikkoo moottorin ja saastuttaa runsaasti. Hengitysilma ja sen laatu ei kuitenkaan ole ainakaan toistaiseksi ollut minkaanlainen yhteiskunnallisen kiinnostuksen aihe. Seydoukaan ei asiasta turhia huoli. Han polkaisee motonsa kayntiin, vetaa syvaan henkea ja kaasuttaa silmat sirrillaan hehkuvalle maantielle.

***

TÄNÄÄN ÄRSYTTI : Lätäkkö, jonka lakkaamatta hikoileva ihminen synnyttää tuolilleen/sohvalleen/sängylleen. Seuranamme täällä kuin oma varjo.

TÄNÄÄN IHASTUTTI: Täkäläinen tapa lopettaa kännykkäpuhelut ennalta-arvaamattomilla hetkillä:
”Ei ongelmaa” /KLIK
”Hieno juttu” /KLIK
”Lähden tästä rukoilemaan” /KLIK

2 Kommentit:

Anonymous arja kirjoitti...

Hei!

Olipa kiva lukea.

Hyvä, että moottoripyörät helpottaa elämää. Surullista, että kehitys vaatii saastuttavia ratkaisuja.

Hyvää jatkoa!

2/4/06 09:04  
Anonymous Tuuli kirjoitti...

Mites Sinsiberen moottoripyörä siellä voi? Sellainen hieno punainen mopo ostetttiin viime keväänä. Päätin silloin, että siihen on hankittava sellaiset hienot Sinsibere-tarrat, mutten ikinä ehtinyt toteuttaa suunnitelmaa...

pus ja hal!

3/4/06 19:03  

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home