21.4.06

HEIDI: Uuden hankkeen lähtökohdista


Välillä lokin lukija saattaa miettiä, että mihinkäs ne työasiat jäi..? Paitsi että kitattiin tujua teetä mukavissa seurakunnissa ja jammailtiin stadikalla reggaestarojen tahtiin, niin kehy-hankettahan sitä tosiaan oltiin Malissa suunnittelemassa.

Jotain syntyikin!

Tulimme siihen tulokseen, että jatkamme samalla, Sinsibere-hankkeesta tutulla teemalla mutta uusin keinoin. Tulevankin hankkeen tavoite on siis pyrkiä kohti kestävää metsien hyödyntämisen tasoa Bamakon ympäristökunnissa. Tärkeällä sijalla on edelleen naisten harjoittaman kaupallisen puunhakkuun vähentäminen.

Totesimme, että monet kylien naiset kaipaavat edelleen tukea puukaupalle vaihtoehtoisten elinkeinojen harjoittamisessa. Vaikka mikrolainat pyörivätkin nyt kylissä omalla painollaan ja suuri vihannespuutarha kukoistaa Tafelen kylässä, on naisilla yhä ongelmia erityisesti tuotteidensa markkinointiin liittyvien kysymysten kanssa.

Toripäiviä pidetään läheisissä kylissä ja taajamissa on vain kerran viikossa, ja naisten pääsy niille on usein hankalaa ja epävarmaa esimerkiksi huonojen yhteyksien ja sairaustapausten vuoksi. Vihannesten ja karitepähkinöiden käsittelyssä, säilytyksessä ja varastoinnissa olisi paljon opittavaa samoin kuin eri vihannesten viljelyn ajoittamisessa vuoden kulkuun niin, että niiden myynnissä voitaisiin välttää aikoja jolloin niistä on ylitarjontaa ja hinnat alhaalla.

Meillä ja MFC:n työntekijöillä oli myös vahva tuntuma siitä, että Malissa maaseudun naisten voimavaroja ja tietoja ympäristö- ja muissakin yhteiskunnallisissa kysymyksissä voitaisiin hyödyntää huomattavasti nykyistä enemmän. Naisten asema erityisesti maaseutukylissä on miehille alisteinen, eikä heillä useinkaan ole mahdollisuuksia vaikuttaa yhteisiin asioihin tai edes ottaa puheenvuoroa kyläkokouksissa. Sinsiberen myötä tämä kuvio on useissa hankekylissä lieventynyt, mutta meistä olisi hienoa voimallistaa näitä upeita ja pystyviä naisia vielä lisää!

Näiden pohdintojen, sekä kylien Sinsibere-naisten ja animaattoreiden kanssa käytyjen keskusteluiden perusteella uuden hankesuunnitelman päätoiminnoiksi muodostuivat:

1. Naisten osuuskuntamuotoisen elinkeino- ja koulutuskeskuksen perustaminen Bougoulan kuntaan
2. Vaikuttamistyö aavikoitumiskysymyksissä kylä-, kunta- ja valtiotasolla. Tässä roolia olisi MFC:llä, kylien naisilla sekä Dodolla.

Ja mitäkö nämä sitten sisältävät tarkemmin tarkasteltuna?

Väsäsimme Malissa paperin, jossa hahmottelimme hanketta sen perusteluista lähtien. Hard-core hankekiinnostuneet voivat lukaista sen seuraavasta hiekanjyvästä!

Yllä olevassa kuvassa Sinsiberen lukutaitokoulutukseen osallistunut Maimouna Doumbia opettaa kanssasiskojaan Sienen kylässä. Lukutaitokoulutukset ovat mukana myös uudessa hankesuunnitelmassa yhtenä naisten voimallistamisen välineenä.

0 Kommentit:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home